«Χορευτικές Συναντήσεις» 1ο Φεστιβάλ Ιονίου στη Ζάκυνθο

Το 1ο Φεστιβάλ Ιονίου στη Ζάκυνθο «Χορευτικές Συναντήσεις» θα κάνει την έναρξή του στις 4 Αυγούστου 2016, με τη συμμετοχή χορευτικών σχημάτων και performers από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμμετέχουν τα χορευτικά σχήματα και οι performers:

Ομάδα χορού Άρθρωσις – Πένυ Διαμαντοπούλου
Η μετάβαση, η μεταμόρφωση, η ιεροτελεστία… Η αναχώρηση, ο διαχωρισμός, η πάλη, η αποκοπή… Η αλλαγή, το ενδιάμεσο, το πουθενά, το «μόνος», το παντού… Η άφιξη, οι άλλοι, οι όλοι, το κάπου, το άλλο… η αρχή…
Solo με άλλους, χορός με μουσική, εικόνα και ήχος…
Σύγχρονο αλλά και άχρονο…
Αυτά… απλά…
ΜΟΥΣΙΚΗ: MONO

Ομάδα χορού Aniline Dancetheatre – »XXXY»
Δύο άνθρωποι, δύο σώματα. Ένας άντρας και μία γυναίκα. Ένας χορός. Γεννιούνται, κινούνται, αλληλεπιδρούν. Όμοια και διαφορετικά ταυτόχρονα. Συναντιούνται, μπαίνουν το ένα στο χώρο του άλλου. Χορεύουν. Οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις και οι πιθανότητες της επαφής τους. Άλλοτε συνεργάζονται, άλλοτε συγκρούονται. Ποιες ομοιότητες και διαφορές είναι όντως γενετικές και ποιες επίκτητες; Και τι επιπτώσεις έχει αυτή η δυαδικότητα;

Ομάδα χορού a.dd Dance Company – «Συναντήσεις»
…τρεις άνθρωποι, τρεις διαδρομές, τρεις χαρακτήρες. Τι ιστορίες αναπτύσσονται; Ποιες οι αλληλεπιδράσεις; Με τι τίμημα; Και πόσο τελικά οι άλλοι παίζουν καθοριστικό ρόλο για εμάς;
«Οι άνθρωποι από μόνοι τους δεν είναι τίποτα. Μόνο οι άλλοι είναι η ζωή και χαρά του. Και η ισόβια λύπη του.» (Κωστής Παπαγιώργης) «Οι άνθρωποι είναι η απάντηση, όποιο κι αν είναι το ερώτημα.» (Andre Breton)

Ομάδα Χορού Παλμός – «Dark Places»
Στιγμές μοναξιάς και αναζήτησης… Ένωση και απομάκρυνση…
Σώμα σιωπηλό αλλά ζωντανό, αντιστέκεται, αιωρείται, πέφτει.
Και όταν η επαφή είναι ανάγκη συνειδητή δεν υπάρχει τρόπος αντίστασης, αλλά συμβαίνει.

Ομάδα χορού L.A.A.V.I. – «Brea(r)th»
…ο διχασμός του ατόμου ανάμεσα στην ανάγκη του να περιφραχτεί με ένα δικό του προστατευτικό τείχος και την ανάγκη του να αποτελέσει μέρος ενός συνόλου γίνεται εμφανής μέσα από μία συνθήκη χτισίματος, διάλυσης και αναδόμησης νοητών συνόρων.

Λαμπρινή Γκόλια – «Το σύμπλεγμα της μέδουσας»
Θύτης-θύμα σε ένα σώμα, οι συνέπειες και τα μετέπειτα συναισθήματα για όλο αυτό. Ποια τελικά είναι η λύση;
«The andidote to despair is action», έλεγε η Joan Baez.
Αυτή είναι και η μόνη σωτηρία, η δράση.
Το «σύμπλεγμα της Μέδουσας» ωφελεί συνήθως τους θύτες. Σπάνια τα θύματα.

Ομάδα Χορού Στέρεο νερό – «Άρση / Θέση»
Το δυνατό και το ασθενές, η βαθιά ανάσα πριν το μεγάλο βήμα, η σκέψη που προηγείται και η πράξη που έπεται.
Ένα παιχνίδι με τη φόρμα, τις αυστηρές γραμμές και στον αντίποδα αυτών η έκρηξη, ως ξέσπασμα.
Άρση-Θέση, σε μια αέναη πορεία μέσα στη ζωή, με ανάσες και σταθερά βήματα, με όχι και τόσο σταθερά βήματα, με έντονες αμφιταλαντεύσεις. Με την αυστηρότητα της καθημερινότητας και την ελευθερία της Τέχνης ή μήπως το αντίθετο;

Ομάδα Χορού Λυδία Λίθος – «Twisted Genders»
Ένα σύγχρονο ζευγάρι μεταμορφώνεται μαγικά στο αντίθετο φύλο με σκοπό να κατανοήσει τις φυσικές αποκλίσεις που δυσαρεστούν, να βρεθεί ο ένας στην θέση του άλλου, ο ένας απέναντι στον άλλον με την μορφή που έχει ο άλλος. Ο Άνδρας και η Γυναίκα, 2 διαφορετικοί πλανήτες, το Γιν και τον Γιάνγκ, δύο κόσμοι που συνέχεια παλεύουν, και υποχωρούν για να μπορέσουν να συμβιώσουν. Δύο πλάσματα που λατρεύουν να «μισούνται» και που ξέρουν να αγαπούν.

Διονύσης Αλαμάνος – Κώστας Χρυσαφίδης – Δανάη Δημητριάδη
UNCIA είναι εμπνευσμένο από τη λέξη »μεταμόρφωση» και την εικόνα ενός πλάσματος που αλλάζει διαρκώς μορφές. Θέλαμε να ενσωματώσουμε σε αυτό το μέρος την ιστορία μιας ηλικιωμένης, πνευματικής γυναίκας που ζει στα βουνά η οποία σε μεταφέρει σε μια κενή ατμόσφαιρα όπου το όνειρο και η πραγματικότητα γίνονται ένα.

Ομάδα χορού omad@nce
Το καλοκαίρι είναι η νιότη, η ωρίμανση, η πραγματική αποκάλυψη, η χειραφέτηση. Ο καιρός είναι ωραίος και ζεστός. Μια νεαρή γυναίκα μόνη σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Μια ελαφριά αύρα της προκαλεί ευχάριστες ανατριχίλες. Αισθάνεται όμορφη και ελεύθερη μέσα σε ένα σώμα που ξεδιπλώνεται σαν ένα όμορφο λουλούδι που ανοίγει όλα του τα πέταλα στον ήλιο, η επιθυμία την κυριεύει και αφήνεται σε ευχάριστα χάδια μέσα από το πρελούδιο του Απομεσήμερου ενός Φαύνου του Claude Debussy.

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Στέλλα Σπύρου
oMNIRA σημαίνει απελευθέρωση. Με αφετηρία το έργο Αποχαιρετισμός του Γιάννη Ρίτσου χτίζεται μια χορογραφία σύγχρονου χορού βασισμένη σε μία κινητική αλφάβητο που εμπνέεται κυρίως από τον αφρο-βραζιλιάνικο χορό. Οι θεατές καλούνται να συντονιστούν με τον παλμό των ερμηνευτών και να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο ένας κοινός παλμός διέπει την καθημερινότητα μας και μπορεί να γίνει ο κινητήριος μοχλός για την αλλαγή.

Ομάδα χορού Urban Dance Society – «Το αναπόφευκτο»
Το Αναπόφευκτο είναι η ιστορία μιας «χαμένης» γενιάς νέων ανθρώπων οι οποίοι ξεχνούν να ζουν, να ερωτεύονται, να αισθάνονται, να συμπονούν, να ελπίζουν, έχουν γίνει κυριολεκτικά οι σκλάβοι της τεχνολογίας και των προϊόντων της.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016 | 21:30
Είσοδος Ελεύθερη
Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου

Συνδιοργάνωση: Π.Ε. Ζακύνθου & Δήμος Ζακυνθίων