Μερς Κάνινγχαμ

Ο Μερς Κάνινγχαμ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους του 20ού αιώνα, στην κορυφή της αμερικανικής πρωτοπορίας για περισσότερα από 50 χρόνια. Ο ιδιοφυής τρόπος με τον οποίο άλλαξε τους κώδικες του χορού τη δεκαετία του ’50, φέρνοντας τον χορευτή στο επίκεντρο, καθώς και η χρήση εκ μέρους του των σύγχρονων τεχνολογιών τού χάρισε το παρατσούκλι «Αϊνστάιν του χορού».

Ο Μ. Κάνινγχαμ γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1919 στην πόλη Σεντράλια της πολιτείας της Ουάσινγκτον και σπούδασε θέατρο και χορό στο Σιάτλ. Από το 1939 έως και το 1945 υπήρξε σολίστας στην ομάδα της Μάρθας Γκράχαμ, ενώ το 1944 παρουσίασε στη Νέα Υόρκη την πρώτη δουλειά του με τον συνθέτη John Cage, συνεργασία που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της ζωής του συνθέτη, το 1992. Το 1953 δημιουργεί τη δική του ομάδα χορού, την Merce Cunningham Dance Company, με την οποία θα χορογραφήσει περισσότερα από 200 έργα. Το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη τεχνολογία τον έκανε να αρχίσει να φτιάχνει τις χορογραφίες του, ήδη από το 1991, δουλεύοντας με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τελευταία εμφάνισή του στη σκηνή ήταν η παρουσία του στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, στο έργο του Τζον Κέιτζ An Alphabet, τον Αύγουστο του 1991.

Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του ο Μ. Κάνινγχαμ συνεργάστηκε, επηρεάστηκε και επηρέασε, με δεκάδες εικαστικούς καλλιτέχνες και μουσικούς, προχωρώντας συχνά σε ριζοσπαστικές καινοτομίες, όπως αυτή που αφορά τη σχέση χορού και μουσικής. Εκλαμβάνοντας και τις δύο ως χρονικές τέχνες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι δύο οφείλουν να υφίστανται ανεξάρτητα η μία από την άλλη, να υφίστανται ταυτόχρονα και στον ίδιο χώρο, χωρίς όμως να υποστηρίζουν η μία την άλλη ή να συνδέονται με τους τρόπους που έως τότε χρησιμοποιούσαν οι χορογράφοι.

Ο Κάνινγχαμ με τη χορογραφική του τέχνη δεν ήθελε να αφηγηθεί ιστορίες, δεν ήθελε να εξερευνήσει τις ψυχολογικές σχέσεις των ηρώων του. Αντικείμενο του χορού του ήταν ο ίδιος ο χορός…

Για περισσότερες πληροφορίες
http://www.mercecunningham.org/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *