Γιαν Φαμπρ: Καλλιτεχνικός επιμελητής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για μια ημέρα.(και κάτι)

Δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει καθήκοντα και μετά το «εξαιρετικά φιλόξενο καλωσόρισμα από καλλιτέχνες και -Κυρίως- μη οι οποίοι δείξανε τον λαμπρό και φιλόξενο πολιτισμό μας με ευγενικές διαμαρτυρίες χωρίς υστερίες και με ώριμη κρίση» υπόβαλε την παραίτηση του. Επί λέξη:
«Δέχθηκα την πρόταση που μου έκανε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού με τον όρο ότι θα μπορούσα να κάνω τις καλλιτεχνικές επιλογές μου σε καθεστώς ελευθερίας. Αυτό δεν φαίνεται πλέον δυνατό στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργάζομαι σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο έφτασα με ανοιχτό μυαλό και καρδιά».
Σύσσωμες Σ.Ε.Η. Και Π.Ο.Θ.Α. καταψήφισαν τον Βέλγο Δημιουργό και κατέθεσαν ψήφισμα βάζοντας Φωτιά στα σόσιαλ μίντια για τον «Ξένο που ήρθε να μας πάρει τις δουλειές», για την «Βελγική αποικιοκρατία της τέχνης» και άλλα τέτοια ευφάνταστα γλωσσικά δημιουργήματα .
Όταν Έλληνες στελεχώνουν διεθνή φεστιβάλ/ορχήστρες/θέατρα είναι λαμπροί φάροι της Ελληνικής κουλτούρας στον κόσμο. Όταν έρχεται ο Ξένος στην Ελλάδα όμως είναι εισβολή.
Όταν «υπερπαραγωγές» χρεώνουν ΕΘ και ΚΘΒΕ μέχρι το λαιμό είναι για το καλό του πολιτισμού.Όταν αναγγείλει Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Ρομέο Καστελούτσι, κτλ είναι έξοδα για την χώρα.
Όταν Τέλος οι μισές και παραπάνω προσλήψεις και ακροάσεις γίνονται «από το σπίτι» Κάνουμε τις πάπιες και σφυρίζουμε αδιάφορα.Όταν ακούσαμε όμως ότι θα είναι οι πλειοψηφία των καλλιτεχνών για το πρώτο έτος ξένοι,(μα χάθηκαν οι Έλληνες??) με αλληλεγγύη και ομαδικό πνεύμα φωνάξαμε σαν σύγχρονος randy marsh «THEY TOOK OUR JOBS!!!» Οι ίδιοι άνθρωποι που «στηρίζουν» τους μετανάστες, στηρίζουν τα δικαιώματα των γκέι, στηρίζουν την πολυπολιτισμικότιτα όταν θίγονται τα δικά τους συμφέροντα για πρώτη φορά γίνανε πιο ομοφοβικοί και πιο ξενοφοβικοί από τον μέσο Έλληνα που μέχρι χθες κράζανε ως αναχρονιστικό στοιχείο .
Γέμισε το ίντερνετ από αποσπάσματα έργων του Φαμπρ με σχόλια και κριτική από ανθρώπους που έχουν δει μόνο επιθεωρήσεις.Ξαφνικά το γυμνό μας σόκαρε.Εμάς που στη μεσημεριανή ζώνη βλέπουμε ημίγυμνες παρουσιάστριες και στην πρωινή παίρνουμε συμβουλές για καλύτερο σεξ. Μας σόκαρε Η βία.. Εμάς που σε μία βόλτα από μεταξουργείο ή Ναβαρίνου αντίστοιχα βλέπουμε τους άστεγους να βαράνε ενέσεις μπροστά μας και να πεθαίνουν από το κρύο και τους προσπερνάμε.Μας πείραξε η Έλειψη του Ελληνικού στοιχείου στο πρόγραμμα.Εμάς που έχουμε δει λιγότερες αρχαίες τραγωδίες από τον μέσο Βέλγο.Υποκρισία.Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.Μας πείραξαν άλλα πράγματα. Μας πείραξε που με την μικρότερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ άνθρωπος σε αυτή τη θέση θα έκανε περισσότερα από ότι εμείς.Μας πείραξε που παραδέχθηκε πως δεν γνωρίζει και πολλά για την Ελληνική σκηνή γιατί αναδεικνύει ότι αποτύχαμε να την κάνουμε γνωστή. Μας πείραξε γιατί τώρα πως θα «βολεψουμε» τους δικούς μας που δεν μπορούν να σηκώσουν παραγωγή χωρίς κρατικά κονδύλια.Μας πείραξε γιατί τώρα τι??θα έχουμε ακροάσεις??? και ποιον θα ξέρουμε σε αυτές??
(και επειδή δεν μπορώ να κρατηθώ)Αν από 24ωρη παράσταση-μνημείο έμεινε σε κάποιους μόνο ο χορός με τους γυμνούς άνδρες που φαίνονται τα μόρια τους -γιατί αυτό προβάλεται παντού- έχουν επιλεκτική μνήμη.Αν τόσο πολύ τους καθήλωσε υπάρχουν και site με τέτοιο περιεχόμενο μόνον.
Όσον αφορά τον Φαμπρ όπως όλοι οι καλλιτέχνες έχει να δείξει καλά και κακά έργα.Δεν είναι τέλειος. Αντικειμενικά όμως χαίρει διεθνής φήμης και αναγνώρισης.Αρκεί να δει κανείς το βιογραφικό του αλλά και τις δηλώσεις για το ίδιο το φεστιβάλ για να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για έναν εκεντρίκο φιλάρεσκο βέλγο που ήρθε γιατί μας θεωρεί ανάξιους.
Δεν πειράζει. Τώρα ίσως μπει κάνα δικό μας παιδί.Αξιοκρατικά όπως πάντα άλλωστε.Και αν βολευτούν και μερικοί συγγενείς/εραστές/φίλοι/συνεργάτες/πολιτικά πρόσωπα εεεεεε σύμπτωση θα είναι.
εμείς δεν τα κάνουμε αυτά.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Ναι υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν την ικανότητα και τα προσόντα να αναλάβουν την συγκεκριμένη θέση και με το παραπάνω.Άνθρωποι που έχουν αποδείξει την αξία τους.Και ελπίζουμε να αναλάβει κάποιος από αυτούς τους λίγους που όντως θα αναδείξει Έλληνες καλλιτέχνες έξω από συντεχνίες κόματα και κρεβάτια και θα προάγει τον πολιτισμό και τις τέχνες.
ΑΛΛΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ.