Εθνική Λυρική Σκηνή | Πρόγραμμα 2015-2016

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2015-2016 ανακοινώθηκε. Πρόκειται για την τελευταία πλήρη καλλιτεχνική περίοδο όπου η ΕΛΣ θα έχει για έδρα της το ιστορικό Ολύμπια της Οδού Ακαδημίας, το θέατρο στο οποίο παρουσιάζει τις παραγωγές της από το 1944 έως σήμερα (με μια μικρή διακοπή από το 1954 έως το 1957, οπότε κατεδαφίστηκε το πρώτο θέατρο Ολύμπια και στην θέση του ανεγέρθη το σημερινό).

Αναλυτικά το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2015-16, έχει ως εξής:
Μπαλέτο
Ταξίδι στην αιωνιότητα
Ρενάτο Τζανέλλα / Ελένη Καραΐνδρου
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
7, 8, 11, 13 Οκτωβρίου 2015 / 20.00
Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά – κοστούμια: Κατερίνα Αγγελοπούλου
Φωτισμοί: Βινίτσιο Κέλι / Επιμέλεια φωτισμών Σπύρος Τζώρας
Η επιτυχημένη παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου και χορογραφία Ρενάτο Τζανέλλα, ταξιδεύει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 7, 8, 11, 13 Οκτωβρίου. Η ποιητική μουσική της Καραΐνδρου, που έντυσε τις διάσημες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δίνει αφορμή για ένα ονειρικό ταξίδι σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα. Με σύμμαχο τα κοστούμια και σκηνικά της Κατερίνας Αγγελοπούλου, η κίνηση των χορευτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην μνήμη τις εικόνες και τους συμβολισμούς του οικουμενικού σινεμά του Αγγελόπουλου. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Στους βασικούς ρόλους οι: Μαρία Κουσουνή, Στράτος Παπανούσης, Βαγγέλης Μπίκος, Ελεάνα Ανδρεούδη, Νατάσα Σιούτα, Αλεξάντερ Νέσκωφ, Πόπη Σακελλαροπούλου, Ντανίλο Ζέκα κ.α.
Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ.
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €10, €15, €20 – Φοιτητικό, Παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €8
Συναυλία
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
Θέατρο Ολύμπια
10 Οκτωβρίου 2015 / 20.00
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Σε μια συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη -σύμβολο του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος φέτος συμπλήρωσε τα 90 του χρόνια-, η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τον Ηλία Βουδούρη, θα ερμηνεύσουν εμβληματικά αποσπάσματα από το σπουδαίο οπερατικό και συμφωνικό του έργο. Οι σολίστ Τζούλια Σουγλάκου, Μαρία Μητσοπούλου, Ελένη Δάβου, Γιάννης Χριστόπουλος, Πέτρος Μαγουλάς θα αποδώσουν αποσπάσματα από την 1η, την 3η και την 7η (Εαρινή) Συμφωνία, τις όπερες Αντιγόνη, Μήδεια, Ηλέκτρα, το ορατόριο Κάντο Χενεράλ και το Μπαλέτο Ζορμπάς.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ – Παρουσίαση Χαρά Ξάνθη
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ €10, €15 – Φοιτητικό, παιδικό €8
Όπερα
Ο μαγικός αυλός
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Θέατρο Ολύμπια
23, 24, 25, 30, 31 Οκτωβρίου & 1, 4, 8 Νοεμβρίου 2015 / 20.00
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου – Μιχάλης Οικονόμου
Σκηνοθεσία: Αρνώ Μπερνάρ
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ίων Κεσούλης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μπρούνο Σβενγκλ
Επιμέλεια φωτισμών: Ελευθέριος Μπάνος
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Η φετινή καλλιτεχνική περίοδος ξεκινά με μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, το Μαγικό αυλό του Β. Α. Μότσαρτ, ο οποίος θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση των Γιώργου Πέτρου και Μιχάλη Οικονόμου και σκηνοθεσία του Αρνώ Μπερνάρ. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Μότσαρτ, το οποίο λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Προσφέρει χαρά στα παιδιά -δεν είναι τυχαίο που θεωρείται η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο της όπερας-, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στους μεγάλους να απολαύσουν την εξαιρετική μουσική και ένα συμβολικό κείμενο με προεκτάσεις.
Ο Μαγικός αυλός είναι η τελευταία από τις δεκαεπτά όπερες που έγραψε ο Μότσαρτ, ενώ λίγο πριν το θάνατο του κατάφερε να τη διευθύνει στην πρεμιέρα που δόθηκε στην Βιέννη στις 30 Σεπτεμβρίου 1791. Η αδελφοσύνη, η ελευθερία, η αγάπη, η νίκη του καλού, η αναζήτηση της αρετής, το μεγαλείο της σιωπής και η επικράτηση της αλήθειας είναι οι αξίες που περιγράφει η μεγαλειώδης όπερα.
Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Αντώνης Κορωναίος, Βασίλης Καβάγιας, Μαρία Μητσοπούλου, Μίνα Πολυχρόνου, Βασιλική Καραγιάννη, Νίνα Κουφοχρήστου, Δημήτρης Κασιούμης, Πέτρος Μαγουλάς, Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος κ.α.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ.
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ €15, €25, €30, €40, €50, €55 – Φοιτητικό, παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €10, €15, €17, €25
Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Όπερα
Καπουλέτοι και Μοντέκκοι
Βιντσέντζο Μπελίνι
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Α. Τριάντη
13, 14, 15, 18, 20, 21 Νοεμβρίου 2015 /20.00
Νέα παραγωγή – Συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Αρένας της Βερόνας [Fondazione Arena di Verona] και το Ίδρυμα Θεάτρου Ο Φοίνικας Βενετίας [Fondazione Teatro La Fenice di Venezia]
Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία: Αρνώ Μπερνάρ
Σκηνικά: Αλεσσάντρο Κάμερα
Κοστούμια: Κάρλα Ρικόττι
Φωτισμοί θ.α.
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Ο Βιντσέντζο Μπελλίνι στην όπερά του Καπουλέτοι και Μοντέκκοι, ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού μπελ κάντο, μελοποίησε την αθάνατη ιστορία των εραστών της Βερόνας, του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Το έργο, γεμάτο από τις υπέροχες ατέρμονες μελωδίες του Μπελλίνι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με την Αρένα της Βερόνας και το περίφημο θέατρο Ο Φοίνικας της Βενετίας, στο οποίο άλλωστε πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1830. Το ρόλο του Ρωμαίου, γραμμένο για γυναικεία φωνή, όπως ήταν ακόμα συνηθισμένο εκείνη την εποχή, ερμηνεύουν εναλλάξ οι Ειρήνη Καράγιαννη και Μαίρη Έλεν Νέζη.
Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Μιχαέλα Μάρκου, Έλενα Ξανθουδάκη, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Ειρήνη Καράγιαννη Γιάννης Χριστόπουλος Αντώνης Κορωναίος, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Διονύσης Τσαντίνης κ.α.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ.
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ €20, €35, €50, €65 – Φοιτητικό, παιδικό €12.
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Όπερα – μπαλέτο για παιδιά
Καρμενσίτας
Μαρία Κουσουνή / Ζωρζ Μπιζέ
Θέατρο Ολύμπια
Πρωινές παραστάσεις (στις 11.00)
22, 24, 25 Νοεμβρίου & 20, 29 Δεκεμβρίου 2015
9, 10, 12, 15, 17, 19, 21, 24, 26, 31 Ιανουαρίου 2016
7, 14, 16, 17, 21, 25, 28 Φεβρουαρίου 2016
5, 7, 8, 13, 14, 15, 17, 21, 24 Απριλίου 2016
Βραδινή παράσταση (στις 20.00) 30 Ιανουαρίου 2016
Νέα παραγωγή
Μουσική διεύθυνση: Χρύσανθος Αλισάφης – Ραφαήλ Πυλαρινός – Γιώργος Παπαδόπουλος
Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικά: Γιάννης Κατρανίτσας / Κοστούμια Τότα Πρίτσα
Η φετινή παραγωγή της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ, είναι μία πρωτότυπη όπερα-μπαλέτο βασισμένη στη μουσική της Κάρμεν του Μπιζέ. Οι Καρμενσίτας είναι ένα έργο για τη χαρά τη ζωής, για το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: τη φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής.
Είναι ένα έργο με απλά μηνύματα, που επιχειρεί με κύριο μέσο τη βιωματική τέχνη του χορού να μεταδώσει μία εμπειρία ζωής στους νεαρούς θεατές του. Απευθύνεται σε ηλικίες που ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και μπορούν να φτάσουν ως και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Αν και βασίζεται κατά κύριο λόγο στο χορό, το τραγούδι και ο λόγος θα χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν την αφήγηση εύληπτη και σε όσους θεατές είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με το λεξιλόγιο του χορού.
Στους βασικούς ρόλους οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ: Αιμιλία Γάσπαρη, Ευριδίκη Ισαακίδου, Νατάσα Σιούτα, Αλίνα Στεργιανού, Ντανίλο Ζέκα, Βαγγέλης Μπίκος, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Ιγκόρ Σιάτζκο, Γιώργος Βαρβαριώτης, Στράτος Παπανούσης, και οι μονωδοί της ΕΛΣ: Ελένη Βουδουράκη, Διαμαντή Κριτσωτάκη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Κατερίνα Ρούσσου, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Σελητσανιώτης, Δημήτρης Σιγαλός, Νίκος Στεφάνου κ.α.
Με την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και Μονωδούς της ΕΛΣ
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ €8, €12, €15, €20 – Περιορισμένης ορατότητας €5, €8, €10.
Στη βραδινή παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Μπαλέτο
Ο Καρυοθραύστης (Θεσσαλονίκη)
Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 Δεκεμβρίου 2015 / 21.00
Συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Βράνος
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά – κοστούμια: Κριστόφ Κρέμερ
Ο Καρυοθραύστης, η πιο η πιο επιτυχημένη παραγωγή των τελευταίων ετών του Μπαλέτου της ΕΛΣ, στην υπέροχη χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. Το διάσημο μπαλέτο θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για επτά μοναδικές παραστάσεις. Η δημοφιλής μουσική του Τσαϊκόφσκι με τη συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα που την χαρακτηρίζει, η ονειρική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα και τα σκηνικά – κοστούμια που έχουν έρθει από την Κρατική Όπερας της Βιέννης, μεταφέρουν το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού.
Με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ.
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €20, €25, €30, €35 – Φοιτητικό €10, €12, €15, €17 – Περιορισμένης ορατότητας €10
Όπερα
Μποέμ
Τζάκομο Πουτσίνι
Θέατρο Ολύμπια
10, 11, 12, 13, 15, 16, 17 Δεκεμβρίου 2015 / 20.00
Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία Λίνα Βερτμύλλερ
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Κατερίνα Πετσατώδη
Σκηνικά – κοστούμια: Eνρίκο Γιομπ
Φωτισμοί: θ.α.
Διεύθυνση Χορωδίας: Aγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μάτα Κατσούλη
Στο Παρίσι του Τουλούζ Λωτρέκ, με τις παγωμένες σοφίτες και τα καπνισμένα μπιστρό, τοποθέτησε η Λίνα Βερτμύλλερ την Μποέμ του Πουτσίνι, επιλέγοντας μια σκηνοθετική γραμμή απολύτως συνεπή στο πνεύμα του έργου. Μια διαχρονική παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ολύμπια την δεκαετία του ’90, καταφέρνει να παραμένει φρέσκια έως και σήμερα και να συγκινεί το κοινό. Για επτά παραστάσεις, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, την εποχή όπου όλα τα λυρικά θέατρα του κόσμου επαναλαμβάνουν σταθερά το δράμα της τρυφερής Μιμής και του ποιητή Ροντόλφο.
Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Τσέλια Κοστέα, Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρία Κόκκα, Μαρία Παλάσκα, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Άκης Λαλούσης, Ζαφείρης Κουτελιέρης κ.α.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €15, €25, €30, €40, €50, €55 – Φοιτητικό, παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €10, €15, €17, €25.
Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Μπαλέτο
Ο Καρυοθραύστης (Αθήνα)
Ρενάτο Τζανέλλα / Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι
Θέατρο Ολύμπια
23, 24, 26, 27, 30, 31 Δεκεμβρίου 2015 & 2, 3 Ιανουαρίου 2016 / 20.00 (& στις 31/12 19.00)
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης – Ζωή Ζενιώδη
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Σκηνικά – κοστούμια: Κριστόφ Κρέμερ
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μάτα Κατσούλη
Αμέσως μετά την περιοδεία στην Θεσσαλονίκη, ο Καρυοθραύστης επιστρέφει στο Θέατρο Ολύμπια για την καθιερωμένη πλέον τα τελευταία χρόνια σειρά χριστουγεννιάτικων παραστάσεων. Στην εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο. Η συγκεκριμένη χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 στην Κρατική Όπερα της Βιέννης. Τα εντυπωσιακά σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής έχει σχεδιάσει ο διακεκριμένος σκηνογράφος Κριστόφ Κρέμερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με σημαντικά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπως η Κρατική Όπερα Βιέννης, Κρατική Όπερα Δρέσδης, Φεστιβάλ Μπρέγκεντς, Γερμανική Όπερα Ρήνου, Θέατρο των Ανακτόρων Μονάχου, Κρατικό Θέατρο Βησμπάντεν κ.ά.
Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους, το Corps de ballet και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €15, €20, €25, €30, €35, €45 – Φοιτητικό, παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €7, €10, €12, €20.
Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Όπερα
Μαντάμα Μπαττερφλάι
Τζάκομο Πουτσίνι
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Α. Τριάντη
17, 20, 22, 23, 24, 27 Ιανουαρίου 2016 / 20.00
Μουσική διεύθυνση: Λουίς Φερνάντο Μαλέιρο – Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία: Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Φωτισμοί θ.α.
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Η «γιαπωνέζικη τραγωδία», η οποία εξιστορεί το μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, παρουσιάζεται για έξι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, στην σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου. Η πρόδηλα μελωδική σύνθεση του Πουτσίνι, οι μαγικές άριες και η «τραγική» ιστορία κατατάσσουν τη Μαντάμα Μπαττερφλάι στις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως.
Για την ΕΛΣ, το έργο αυτό έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, μιας και είναι η πρώτη όπερα που παρουσίασε ο νεοϊδρυθείς οργανισμός το 1940, μόλις 36 χρόνια μετά την σύνθεση της από τον Πουτσίνι.
Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Τσέλια Κοστέα, Ραφαέλα Αντζελέτι, Διονύσης Σούρμπης, Πέτρος Σαλάτας, Δημήτρης Πακσόγλου, Ινές Ζήκου, Ελένη Δάβου κ.α.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ.
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €20, €35, €50, €70 – Φοιτητικό, παιδικό €10
Όπερα
Ο κουρέας της Σεβίλλης
Τζοακίνο Ροσσίνι
Θέατρο Ολύμπια
13, 14, 17, 19, 20, 21, 24, 26, 27, 28 Φεβρουαρίου 2016 / 20.00
Νέα παραγωγή – Συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Μπολόνιας [Teatro Comunale di Bologna]
Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης – Κωνσταντίνος Δημηνάκης
Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Μικέλι
Σκηνικά: Νικολά Μποβαί
Κοστούμια: Τζανλούκα Φαλάσκι
Διεύθυνση Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Η διασημότερη ιταλική κωμική όπερα, ο Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε νέα παραγωγή. Το έργο δεν χρειάζεται συστάσεις. Η πνευματώδης, σβέλτη και ιδιαίτερα μελωδική μουσική ντύνει μια σειρά από κωμικές καταστάσεις, καθώς ο κουρέας Φίγκαρο βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, η οποία κατοικεί με τον ηλικιωμένο προστάτη της Δόκτορα Μπάρτολο, που την προορίζει για τον εαυτό του. Η μεταφορά της υπόθεσης στη δεκαετία του 1960 αναδεικνύει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων και την επικαιρότητα των βασικών θεμάτων του έργου.
Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Αντώνης Κορωναίος, Βασιλική Καραγιάννη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Διονύσης Σούρμπης, Χάρης Ανδριανός, Δημήτρης Κασιούμης, Άκης Λαλούσης, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Μαρία Βλαχοπούλου κ.α.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ.
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €15, €25, €35, €45, €55, €60 – Φοιτητικό, παιδικό €12 – Περιορισμένης ορατότητας €10, €15, €17, €25.
Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Όπερα
Ριγολέττος
Τζουζέππε Βέρντι
Θέατρο Ολύμπια
12, 16, 18, 20, 23 Μαρτίου 2016 / 20.00
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία: Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Φωτισμοί θ.α.
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Από το 1851 που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λα Φενίτσε της Βενετίας, έως σήμερα ο Ριγολέττος είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τίτλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Στην σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, η δράση φεύγει από τη Μάντοβα του 16ου αιώνα και τοποθετείται στην Ιταλία του Μουσολίνι, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το αλαζονικό περιβάλλον του έκλυτου Δούκα της Μάντοβας μεταφέρεται σε αυτή την εποχή της συνομωσίας και της υπεροψίας. Η έντονα δραματική μουσική του Βέρντι δένει με την σκοτεινή εκείνη ατμόσφαιρα, όπου όλοι και όλα κινούνται μέσα σε σκιές.
Ο Ριγολέττος φέρνει τον Δημήτρη Πλατανιά στη σκηνή του Θεάτρου Ολύμπια, για να ερμηνεύσει και στις πέντε παραστάσεις που θα δοθούν, το ρόλο που τον έκανε διάσημο στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης.
Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Δημήτρης Πλατανιάς, Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Αντώνης Κορωναίος, Πέτρος Μαγουλάς, Μαρισία Παπαλεξίου, Ελένη Βουδουράκη κ.α.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και μονωδούς της ΕΛΣ.
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €15, €25, €30, €40, €50, €55 – Φοιτητικό, παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €10, €15, €17, €25.
Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Μπαλέτο
LINKS
Αντώνης Φωνιαδάκης / Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ – Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ
Θέατρο Ολύμπια
3, 6, 10, 19, 22, 23 Απριλίου 2016 / 20.00
Νέα παραγωγή
Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης
Σκηνογραφική επιμέλεια θ.α.
Κοστούμια θ.α.
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ο διαπρεπής Έλληνας χορογράφος και χορευτής παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία ειδικά για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μετά τη θεαματική πορεία του στο εξωτερικό και λίγους μήνες μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση του στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο Φωνιαδάκης αφιερώνει την νέα του πολυαναμενόμενη χορογραφία στον Μπαχ και τον Χαίντελ, τους δύο σπουδαίους συνθέτες του Μπαρόκ, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά -το 1685- σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν. Μέσα από τη σύνθεση των μουσικών τους και τη χορογραφία, ο Φωνιαδάκης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα φανταστικό τοπίο συνάντησης των δύο μουσουργών.
Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ.
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ €15, €20, €25, €30, €35, €45 – Φοιτητικό, παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €7, €10, €12, €20
Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Όπερα
Η Φόνισσα
Γιώργος Κουμεντάκης
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Α. Τριάντη
15, 16, 17, 20 Απριλίου 2016 / 20.00
Ποιητικό κείμενο: Γιάννης Σβώλος, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικά: Πέτρος Τουλούδης
Κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης – Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Βινίτσιο Κέλι
Διεύθυνση Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μάτα Κατσούλη
Ένας σημαντικός σταθμός για τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, μια ιστορική στιγμή για την ΕΛΣ. Μετά από πολλά χρόνια μια νέα όπερα Έλληνα συνθέτη ταράζει τα νερά. Η Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη, σημείωσε ιδιαίτερη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία, μιας και σεβάστηκε την παπαδιαμαντική ψυχή και δημιούργησε έναν νέο μουσικό κόσμο για την αρχετυπική οπερατική ηρωίδα: τη Φραγκογιαννού.
Το συγκλονιστικό ψυχογράφημα της Φραγκογιαννούς -ανάμεσα στη θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη- με αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση. Μετά από ισχυρή απαίτηση του κοινού, η Φόνισσα θα αναμετρηθεί με το αναπόφευκτο ριζικό της, για τέσσερις παραστάσεις, στην περιστροφική σκηνή της Αίθουσας Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής, τον Μάρτιο του 2016.
Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Ειρήνη Τσιρακίδου, Τζούλια Σουγλάκου, Έλενα Κελεσίδη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Τάσος Αποστόλου, κ.α.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία, Πολυφωνικό Σύνολο και Μονωδούς της ΕΛΣ.
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €15, €30, €40, €55 – Φοιτητικό, Παιδικό €10
Οπερέτα
Ο βαφτιστικός
Θεόφραστος Σακελλαρίδης
Θέατρο Ολύμπια
13, 14, 15, 18, 20, 21, 22 Μαΐου 2016 / 20.00
Νέα παραγωγή
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης – Ανδρέας Πυλαρινός
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Υπήρξε και παραμένει η πιο αγαπητή ελληνική οπερέτα. Δίκαια, τόσο για το έξυπνο, γεμάτο ανατροπές κείμενο όσο, κυρίως , για την μελωδική μουσική, τα τόσα τραγούδια και ντουέτα, που έναν αιώνα τώρα παραμένουν το ίδιο δημοφιλή: «Ψηλά στο μέτωπο», «Στο στόμα, στο στόμα», «Τον καιρό εκείνο, τον παλιό», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και τόσα ακόμα. Ο Βαφτιστικός του Σακελλαρίδη, λοιπόν, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε νέα παραγωγή.
Τη σκηνοθεσία του Βαφτιστικού αναλαμβάνει ένας σκηνοθέτης που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της φετινής σεζόν, ο εξαιρετικός Σίμος Κακάλας. Από την Γκόλφω του 2004, που τον γνωρίσαμε, έως τον φετινό Ορέστη στην Επίδαυρο, ο Κακάλας έχει δημιουργήσει έναν αναγνωρίσιμο δικό του κόσμο στο ελληνικό θέατρο. Η ματιά του στη διάσημη οπερέτα του Σακελλαρίδη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τη σιγουριά ότι θα βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην ανανέωση του είδους και την αποκατάσταση της σχέσης του και με το νεανικό και όχι μόνο κοινό.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδούς της ΕΛΣ.
ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €15, €25, €30, €35 – Φοιτητικό, παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €7, €10, €12, €20
Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.
Όπερα στο Ηρώδειο
Αΐντα
Τζουζέππε Βέρντι
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ιούνιος 2016 / 21.00
Νέα παραγωγή – Συνεργασία με το Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης – Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία, σκηνικά, φωτισμοί: Ενρίκο Καστιλιόνε
Κοστούμια: Σόνια Καμαράτα
Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βέρντι, η Αΐντα, επιστρέφει στο Ηρώδειο σε νέα παραγωγή. Ο τραγική ιστορία της Αΐντας, κόρη του βασιλιά της Αιθιοπίας, η οποία βρέθηκε αιχμάλωτη και κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στον έρωτά της για τον Αιγύπτιο κατακτητή στρατηγό Ρανταμές και την αγάπη για τον πατέρα και την πατρίδα της, ενέπνευσε στον Βέρντι μερικές από τις τρυφερότερες αλλά και μεγαλοπρεπέστερες σελίδες του. Γεμάτη αντιθέσεις, η μουσική κινείται από το λαμπερό θρίαμβο των νικητήριων στρατευμάτων μέχρι τη σιωπή του τάφου, στον οποίο καταλήγουν οι παράνομοι εραστές. Διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης και σκηνοθετεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ της Ταορμίνας, Ενρίκο Καστιλιόνε.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδούς της ΕΛΣ.
Όπερα στο Ηρώδειο
Κάρμεν
Ζωρζ Μπιζέ
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Ιούλιος 2016 / 21.00
Νέα παραγωγή
Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία: Στήβεν Λάνγκριτζ
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης
Βίντεο: Silbersalz Film GmbH – Τόμας Μπέργκμαν
Φωτισμοί: Τζουζέππε ντι Ιόριο / Κινησιολογία Nταν Ο’Νηλ
Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη
Η πολυαναμενόμενη παραγωγή της ΕΛΣ, η οποία αναβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, θα παρουσιαστεί στον Ιούλιο του 2016 στο Ηρώδειο. Η σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας του Γκαίτεμποργκ Στήβεν Λάνγκριτζ, μεταφέρει την ιστορία της χειραφετημένης Κάρμεν στην σημερινή Ευρώπη των κλειστών συνόρων και των μεταναστευτικών ροών των χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων. «Όρια και φτώχεια, ελευθερία και σκλαβιά. Δύσκολο να βρεθούν πιο επίκαιρα θέματα. Η Κάρμεν είναι μία ιστορία για το σήμερα», σημειώνει ο Λάνγκριτζ, ο οποίος είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για τις αντισυμβατικές του παραστάσεις στις βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδούς της ΕΛΣ.
ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ
Παλιάτσοι
Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο
Περιοδεία σε Λουτράκι, Αίγιο, Πάτρα, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καβάλα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο.
Φθινόπωρο 2015
Νέα παραγωγή
Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης
Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς
Μουσική προετοιμασία – συνοδεία παράστασης: Φρίξος Μόρτζος
Χορογραφία – κινησιολογία: Διονύσης Τσαφταρίδης
Η νέα παραγωγή της όπερας της βαλίτσας είναι οι Παλιάτσοι, το πρώτο σημαντικό έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, σε λιμπρέτο του ιδίου, το οποίο πραγματεύεται την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της Κομέντια ντελ΄άρτε. Ο παλιάτσος Κάνιο πρέπει να κάνει το κοινό του να γελάσει, αν και έχει μόλις πληροφορηθεί για την απιστία της κολομπίνας, την οποία υποδύεται η γυναίκα του, Νέντα. «Ridi Pagliaccio!» τραγουδά στην σπαρακτική του άρια λίγο πριν η όμορφη και ζωηρή κολομπίνα βρεθεί αντιμέτωπη με την παράφορη ζήλεια του. Τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα αρχίζουν να θολώνουν. Ο εξαγριωμένος και απατημένος παλιάτσος μαχαιρώνει την άπιστη γυναίκα του και τον εραστή της πάνω στη σκηνή. Συγκλονισμένος αναφωνεί στο ακροατήριο «La commedia è finita!» – «Η παράσταση τελείωσε!».
Στους βασικούς ρόλους οι μονωδοί της ΕΛΣ: Βαγγέλης Χατζησίμος, Γιώργος Ζωγράφος, Σταμάτης Μπερής, Μαρία Κόκκα, Ζένια Αρζέντη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Πέτρος Σαλάτας, Γιάννης Σελητσανιώτης, Χάρης Ανδριανός, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Κωστής Ρασιδάκης, Νίκος Στεφάνου, Χρήστος Κεχρής.
ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ
«Dammi I colori…» / «Δώσ’ μου τα χρώματα»
Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 / 20.00
Θέατρο Ολύμπια
Ιδέα-Γενική επιμέλεια: Ίσμα Τουλάτου
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος / Special guest Αχιλλέας Χαρίτος
Μουσική επιμέλεια/πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
Ενδυματολογική Επιμέλεια Γιώργος Σεγρεδάκης
Τον τίτλο στην φετινή παραγωγή του κύκλου «Όπερα και μόδα» δίνει η φράση «Δώσ’ μου τα χρώματα» του Μάριο Καβαραντόσσι από την Τόσκα του Πουτσίνι, μια φράση που οδηγεί στη διάσημη άρια «Recondita armonia». Πιστό στον πειραματικό χαρακτήρα του, το πρότζεκτ που φιλοδοξεί να εξερευνήσει νέους τρόπους σύγκλισης ανάμεσα στους δυο λαμπερούς κόσμους, την φετινή σεζόν αφιερώνεται στην μόδα του make up με special guest τον Αχιλλέα Χαρίτο. Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει φόρο τιμής στην ιστορία της ΕΛΣ και στους σπουδαίους ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με αυτήν. Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ «παντρεύονται» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει σημερινή δημιουργία υψηλής ραπτικής…To project «Όπερα και Μόδα» ξεκίνησε το 2013 από τις σκάλες της ΕΛΣ. Φέτος, η παράσταση θα δοθεί μέσα στο Θέατρο Ολύμπια κλείνοντας συμβολικά έναν κύκλο τεσσάρων παραγωγών κι ενώ προετοιμάζεται ήδη το νέο κεφάλαιο που θ’ αρχίσει το 2017, εντυπωσιακά ανανεωμένο και σε ακόμη πιο φιλόδοξη βάση… Συμμετέχουν Μονωδοί, μέλη του Μπαλέτου και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Επίσης το πρόγραμμα της ΕΛΣ συμπεριλαμβάνει τον κύκλο «Κυριακάτικα απογεύματα στο φουαγιέ της ΕΛΣ», Συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και εκδηλώσεις στο Κέντρο επισκεπτών του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

για ακόμη περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: λυρική